zb.wart
przyszłymakler: | | 1 | |
1. jak udowodnić, że zbiór wartości funkcji f(x)= ( |
| )|x| należy do (0;1)? |
| | 2 | |
2. określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) = log
√2(8x−x
2) <−−− w podstawie
√2
D: x∊(0;8)
f(x) = 2log
2x(8−x)
26 kwi 13:06
Jerzy:
1) Dla x ≥ 0 mamy: f(x) = (1/2)x i Zw = (0,1>
Dla x < 0 mamy: f(x) = (1/2)−x = 2x i Zw = (0;1)
26 kwi 13:10
Jerzy:
2)
f(x) = log2(8x − x2)
gdy: x → 0 lub x → 0 , to f(x) → − ∞
fmax = f(4} = 2log216 = 8
Zw = (−∞;8]
26 kwi 13:15
przyszłymakler: Odpowiedzią jest suma czy częśc wspólna? I nie da się tego jakoś bardziej rozpisać?
Szczególnie dla x<0? Bo nie widzę tego szczerze mówiąc
26 kwi 13:15
Jerzy:
f(x) = 2log2(8x − x2) .... oczywiście.
26 kwi 13:16
przyszłymakler: 2) w pełni ogarniam, a
cd. pierwszego
Odpowiedzią jest suma czy częśc wspólna? I nie da się tego jakoś bardziej rozpisać?
Szczególnie dla x<0? Bo nie widzę tego szczerze mówiąc
26 kwi 13:18
Jerzy:

Suma.
popatrz na rysunek i ustal jaki jest zbiór warości dla x < 0
26 kwi 13:19
przyszłymakler: Ok. Ja to wiem, tylko chciałęm wiedzieć, czy "takie rzeczy" się podaje bez większych dowodów
czy właśnie tak bezpośrednio. Dziękuję za pomoc
26 kwi 13:20