Bryły
Nex: Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB. Oblicz pole powierzchni otrzymanej
bryły wiedząc, że |AB| = 5 (√3 + 1), |CAB| = 60° i |CBA| = 45°. Czy na tej bryle można
opisać kuĺę? Odpowiedź uzasadnij.
Co da mi obliczenie pola powierzchni jak mając wynik dalej nie mam pojęcia czy mogę opisać na
tej bryle kuli?
26 kwi 11:34
Jerzy:
To poczytaj, kiedy na czworokącie można opisać okrąg.
26 kwi 11:39
Nex: Doskonale o tym wiem i myślałem nad tym jednak to jest bryła a nie figura na płaszczyźnie, i
jestem lekko zakłopotany w sprawie tego.
26 kwi 11:54
Jerzy:
Ale przekrojem bedzie czworokąt wpisany w okrąg.
26 kwi 11:56