Fizyka, elektrostatyka
Michał: Dwa ładunki, każdy o wartości 1 C umieszczono w odległości 1km od siebie.
Jaki ładunek należy umieścić między nimi aby pozostały w równowadze.
| | Q1*Q2 | |
Prawo Culomba F=k |
| |
| | x2 | |
Siły muszą się równoważyć, czyli ładunek Q3 znajduje się w środku między 2 pozostałymi
ładunkami ma ładunek ujemny.
| | Q1*Q3 | | Q2*Q3 | |
Zapisałem to równanie tak F13=F23 czyli k |
| =k |
| 2 |
| | x2 | | (l−x) | |
Nie jestem w stanie niestety wyznaczyć tego Q3, tak jakby brakowało jeszcze czegoś.
'Leszek: Uwzglednij pozostale sily , przeciez miedzy ladunkami Q
2 i Q
1 tez sily musza sie
rownowazyc
z tego podanego wzoru wyznacz x , i nastepnie podstaw do wzoru na rownowage sil