Prawdopodobienstwo calkowite wzor Bayesa
James: Witam !
Mam zadanie o takiej treści ale nie mam pomysłu nawet od czego je zacząć ktoś da jakieś
wskazówki ?
W urnie jest 5 kul, przy czym każda z nich może być czarna albo biała. Losując 4 razy po jednej
kuli ze zwrotem wylosowaliśmy jedną kulę białą i trzy czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że w urnie znajduję się jedna kula biała i cztery czarne ?
26 kwi 01:19
g:
J14 − zdarzenie: w urnie jest 1B+4Cz
W13 − zdarzenie: wylosowano 1B+3Cz
| | P(J14 ⋀ W13) | | P(J14)*P(W13|J14) | |
poszukujemy P(J14|W13) = |
| = |
| . |
| | P(W13) | | P(W13) | |
P(W13|J14) = 4 * (1/5) * (4/5)
3
teraz będzie pr. całkowite
P(W13) = P(W13|J14)*P(J14) + P(W13|J23)*P(J23) + P(W13|J32)*P(J32) + P(W13|J41)*P(J41)
| | | | | | | |
= 4*(1/5)*(4/5)3* | /25 + 4*(2/5)*(3/5)3* | /25 + 4*(3/5)*(2/5)3* | /25 + |
| | | | |
26 kwi 13:02