2x−3 | ||
Wyznacz równanie asymptot ( o ile istnieją) do wykresu funkcji f(x) | ||
x−1 |
2x−3 | 2 | |||
lim | = lim | =∞ czyli BRAK asymptoty poziomej | ||
x−1 | 0 |
2x−3 | −1 | |||
lim | = | = +∞ | ||
x−1 | 0 |
2x−3 | −1 | |||
lim | = | = −∞ x=1 czyli to jest asymptota pionowa | ||
x−1 | 0+ |
2 x − 3 | 2*(x −1) − 1 | −1 | ||||
f(x) = | = | = | + 2 , x ≠ 1 | |||
x − 1 | x −1 | x −1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |