help
przyszłymakler: | | x2 +4x + 1 | |
określ liczbę rozwiązań równania |
| = m |
| | x2 +1 | |
w zależności od parametr m
| | 4x | |
doszedłem do postaci 1 + |
| lecz nie wiem jak się za to zabrać |
| | x2 +1 | |
25 kwi 23:31
Adamm: albo
x2+4x+1=mx2+m
sprawdzasz liniowość i deltę
albo
pochodna i granice w ±∞
25 kwi 23:35
relaa:
−(x + 1)
2 ≤ 0 ≤ (x − 1)
2
−(x
2 + 1) ≤ 2x ≤ x
2 + 1
25 kwi 23:37
25 kwi 23:38
Adamm: cóż... tak też można
25 kwi 23:39
przyszłymakler: Nie wiem ile trzeba praktyki, żeby zrobić to jak Ty, relaa, ale dzięki. Bardzo sprytny sposób.
Dzięki Adamm, nie wiem dlaczego tego nie zrobiłem z delty, chyba za długo już siedzię
25 kwi 23:41
Mila:
x
2+4x+1=mx
2+m
x
2*(1−m)+4x+(1−m)=0
1) m−1=0⇔m=1
Mamy: 4x=0 − jedno rozwiązanie
2) m≠1
Δ=16−4*(1−m)
2
Δ=0 jedno rozwiązanie ⇔16=4*(1−m)
2
(1−m)
2=4
1−m=2 lub 1−m=−2
m=−1 lub m=3
3) Δ>0 i m≠1 dwa rozwiązania
16−4*(1−m)
2>0⇔m∊(−1,3)\{1}
4)
Δ<0 brak rozwiązań:
m<−1 lub m>3
============ napisz sam odpowiedź.
25 kwi 23:43