logarytmy
123: rozwiąż równanie
25 kwi 23:14
Mila:
x>0 i x+1>0 i x+1≠1⇔x>0
logx=−log(x+1)
logx+log(x+1)=0
log[x*(x+1)]=log1
x2+x=1
x2+x−1=0 i x∊D
rozwiązuj dalej sam.
25 kwi 23:22
Adamm: x>0
logx=−log(x+1)
log[x(x+1)]=0
x(x+1)=1
x
2+x−1=0
Δ=5
25 kwi 23:22
123: logx+log(x+1)=0 czemu to zamienia się na log[x*(x+1)]=log1
25 kwi 23:23
123: a dobra to z twierdzenia bo mają te same podstawy
25 kwi 23:24
123: dzieki
25 kwi 23:25
Mila:
Korzystasz z własności logarytmów , aby porównać liczby logarytmowane.
np.
log x=log 5⇔ możesz porównać :
x=5
25 kwi 23:27