Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian P(x) = x^2 - 4x -5
Krwawy Baron: Witam. Mam problem z pewnym zadankiem, a brzmi ono tak:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian P(x) = x
2 − 4x −5, wiedząc, że liczba 5
jest pierwiastekim wielomianu w oraz w(−1)=6
Myślę, myślę, myślę i nie mam pojęcia jak to zrobić. Policzyłem miejsca zerowe P(x) i wyszło
mi, że wynoszą one 5 i −1. 5 się zgadza, ale to −1 mi nie pasuje. To nie jest tak, że jeżeli
mamy ten wielomian P(x), to jego pierwiastki nie są przypadkiem pierwiastkami W(x)?
P(x) = x
2 −4x −5 = (x−5)(x+1)
czyli wielomian W(x) dzielimy tak jakby najpierw przez dwumian (x−5), a potem przez (x+1).
Dobrze myślę? Nie mam żadnego pomysłu jak można to zapisać. Bardzo proszę o pomoc, bo matura
już się zbliża