matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
Adam:
(
√
7+
√
48
)
x
+ (
√
7−
√
48
)
x
= 14 Nie wiem czy widać ,ale 7+
√
48
jest jeszcze pod pierwiastkiem
25 kwi 22:48
'Leszek:
Zauwaz ze
√
7+
√
48
*
√
7−
√
48
=1 podstaw t =
√
7+
√
48
x
I rozwiaz rownanie t + 1/t = 14
25 kwi 22:55