równanie różniczkowe
Kasia: y2+x2y'=xyy'
25 kwi 21:38
Adamm: y
2+(x
2−xy)y'=0
u=y/x
y'=u+xu'
u+(1/u−1)(u+xu')=0
u+1−u+(1/u−1)xu'=0
(1/u−1)xu'=−1
(1/u−1)du=−dx/x
lnu−u=−lnx+c
ue
−u=cx
−1
−u=W(−cx
−1)
y=−xW(−cx
−1)
25 kwi 22:01
jc: Proponuję szukać x=x(y)
y
2 x' + x
2 = xy
x' = x/y − (x/y)
2
x = yz
x' = z + yz' = z + z
2
y z' = z
2
− 1/z
2 = C + ln |y|
− (y/x)
2 = C + ln |x|
25 kwi 22:21
Adamm: jc minusa zgubiłeś
25 kwi 22:25
Adamm: powinno ostatecznie być
y/x=C+ln|y|
25 kwi 22:32
jc: Usterek jest więcej.
1/z = C+ln |y|
y/x = C + ln |y|
Widzę, że poszedłeś krok dalej wprowadzając funkcję W.
25 kwi 22:32
Adamm: skoro funkcję można przestawić w zwartej postaci, to lepiej to zrobić
25 kwi 22:34
Adamm: nie zawsze się coś takiego zauważa, to jest inna sprawa
25 kwi 22:35