równanie różniczkowe drugiego rzędu,metoda przewidywania
siti: Mam do rozwiązania takie rówanie:
y''−y'=sinx
policzyłam yo
yo=C1+C2e−t
Problem pojawia się przy przewidywanej postaci ys
ys=erttk(Acost+Bsint)
ert=e0 i 0 jest pierwiastkiem równania charakterystycznego(r=0 lub r=−1) i k=1, zatem tk
powinno wynosić t1, tymczasem w rozwiązaniu tk = t0. Czy mogłabym prosić o krótkie
wyjaśnienie, które rozwiązanie jest poprawne?
25 kwi 20:59
'Leszek: Rownanie charakterystyczne :r2 − r =0 ⇒ r1 = 0 , r2 = 1
Rozwiazanie rownania jednorodnego : yo = C + Dex
25 kwi 21:11
siti: Mój błąd przy pisaniu funkcji. Powinno być y''+y'=sinx
25 kwi 21:41