podzielność liczb
Maryla27:
Czy liczba a=620+1 jest liczbą pierwszą?
Proszę o pomoc.
25 kwi 20:36
Mila:
Nie jest.
25 kwi 21:38
Kuba: Dlaczego nie jest
25 kwi 21:45
Eta:
bo dzieli się przez : 1 i przez samą siebie i przez 37
620+1= 60466177 = 37*1634221
25 kwi 21:54
Benny: Co tak dużo?
Przez 7 się nie podzieli?
25 kwi 21:58
Eta:
Ja lubię "duuuuuuuuuuuuuuuuużą" kasę
25 kwi 22:00
Benny: Tak swoją drogą ta Twoja liczba nie jest jakaś mała?
25 kwi 22:02
Adamm: nie dzieli się przez 37
25 kwi 22:02
Eta:
Ale się "rzucili"
25 kwi 22:04
Adamm: nie ma takiego wzoru dla potęg parzystych
25 kwi 22:05
Eta:
co?
25 kwi 22:05
Benny: Eta ten wzór nie zadziała dla parzystych n
25 kwi 22:06
Adamm: ale dla 5 możesz go zastosować
25 kwi 22:06
Eta:
Racja..................

Idę spać .......
25 kwi 22:09
Eta:
(64)5+1 = .................
25 kwi 22:10
Maryla27: Dziękuję
kombinowałam
6
20+1 = 6
18 * 6
2 + 1 = 6
18 * 36 + 1 najpierw mnożenie

z wolframalpha
6
20+1 = 3 656 158 440 062 977
25 kwi 22:11
Benny: 620=(64)5
(1296)5+1=(1296+1)(.....)
25 kwi 22:12
Krzysiek: x5+1=(x+1)(x4−x3+x2−x+1)
620+1=3610+1=12965+1=1297(12964−12963+12962−1296+1)
25 kwi 22:12
Maryla27: Dziękuję.
25 kwi 22:39