Wartosc bezwzg
Jak: oblicz
|x2−2x|=x2−2x
25 kwi 20:03
Powracający: |x|= x dla x≥0
25 kwi 20:04
Jak: czyli mam zapisac dwa przypadki dla X
2−2x<0 i dla x
2−2x≥0 i dla pierwszego przypadku
x
2−2x=−x
2+2x a dla drugiego x
2−2x=x
2−2x

?
25 kwi 20:50
Adamm: |x2−2x| jest nieujemne
więc x2−2x musi być nieujemne
a kiedy x2−2x jest nieujemne, to |x2−2x|=x2−2x
zatem zadanie sprowadza się do nierówności x2−2x≥0
25 kwi 20:54
piotr: rozwiązanie równania:
x∊(−∞; 0)∪(2; +∞)
25 kwi 20:54
Powracający: Nie
Z definji masz przeciez ze |x|=x dla x≥0
Widac przeciez
wiec x2−2x≥0 (tutaj tylko dla tego przypadku
25 kwi 20:54