Wielomiany
Klaudia2708: Dany jest wielomian W(x)= (x−2) [x2+(2p+1)x−3p2]
A) Udowodnij, że dla każdej wartości parametru p wielomian W(x) ma co najmniej 2 pierwiastki.
B) Wyznacz tę wartość parametru p dla której wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrotny
25 kwi 20:01
zef:
A) pierwiastkiem wielomianu w(x) nie zależnie od parametru p jest liczba "2".
teraz wystarczy że nawias kwadratowy będzie miał co najmniej jeden pierwiastek
niech f(x)=x2+(2p+1)x−3p2, wykaż że Δf(x)=0 lub Δf(x)>0
B)f(x)=x2+(2p+1)x−3p2 , f(2)=0
25 kwi 20:04
Klaudia2708: A) Δ=(2p+1)2−4*1*(−3p)2=4p2+1+12p2=16p2+1
i co mam zrobić dalej?
25 kwi 21:21
Powracający: Δ jest zawsze dodatnia wiec wiec rownanie to w nawiasie kwadratowym ma rozwiazania
25 kwi 21:26