g.: znajdź wartości a, dla których funkcje są ciągłe na prostej:
f(x) { (x-1)3 dla x < 1
√x - a dla x ≥ 1 }
całkowicie nie wiem jak się za to zabrać. proszę o pokazanie krok po kroku na czym to
polega...
wykalkulowałam tyle:
przedziałami będzie (-∞, 1) (1, ∞) tak więc xo = 1 (dobrze?)
tylko nie wiem co dalej... mam obliczyć granice obustronne?
lim = (x-1)3 = ?
x→1-
lim = (x-1)3 = ?
x→1+
10 lis 13:21
b.: no właśnie, wątpliwa jest tylko ciągłość w x
0=1
tak, policz granice obustronne z *f(x)* (nie z (x-1)
3, jak liczysz),
czyli
lim
x->1- f(x) = lim
x->1- (x-1)
3=...
lim
x->1+ f(x) = lim
x->1+ √x-a=...
i wartość
f(1) = ...
żeby funkcja była ciągła, te 3 wyrażenia powyżej muszą być równe --> stąd a=1
10 lis 17:54
g.: czyli:
lim x->1- (x-1)3=... i jak to obliczyć? ...
czyli liczę to pierwsze, ostatnie, a to środkowe z "a" wnioskuję na podstawie tych dwóch,
tak?
11 lis 21:20
b.: ...=(1-1)3=0
ostatnie też liczysz, i środkowe liczysz (jedno i drugie łatwo)
policz może...
12 lis 00:05
g.: opanowane.
teraz mam coś takiego
f(x) = { x2-9
------- dla x ≠ -3
x+3
( a2 - 7 dla x = -3
czyli:
x2-9 x2-9
- ------- dla x < -3 i ---------- dla x > -3 i a2 -7 =-3
x+3 x+3
czyli przedziały to (-∞, -3) (-3, ∞) Xo = -3
f(-3) = - 3
lim 1+ x2-9 / x+3 ; (x+3)(x-3) / (x+3) = (x-3) = -3 - 3 = -6
- lim 1- ( x2-9 / x+3) ; (x+3)(x-3) / (x+3) = 6
czy muszę liczyć a2 - 7 = (-3)2 - 7 = 2 ?
12 lis 15:01
g.: tam lim ma być x-> -3+ i -3- ?
12 lis 15:03
g.: tfu czyli tutaj nie liczę już tego a2 bo funkcja nie jest ciągła, tak?
Bo granica prawostronna i lewostronna się nie równają?
12 lis 15:06
b.: czekaj, czemu piszesz minus przed (x2-9)/(x+3) w przypadku x<-3?
we wzorze jest jakiś moduł, którego nie przepisałaś?
gdyby granice jednostronne wyszły -6 i 6, to nie musisz już liczyć f(-3),
funkcja tak czy inaczej nie będzie ciągła
ale, jak sądzę, granice wyjdą obie = -6
poza tym, f(-3) masz źle policzone: f(-3)=a2-7
nie wstawiasz za a liczby -3, a to jakiś parametr
wydaje się, że masz kłopoty ze zrozumieniem definicji funkcji jw., znaczy takiej,
że są różne postacie wzorów w różnych przypadkach
12 lis 15:37
g.: jak patrzyłam na książkę Krysickiego to tam jest jakiś minus przed przykładem, w granicy
lewostronnej...

i jeżeli obie wyjdą -3 to f(-3) = a
2 - 7, czyli a musi wynosić 2.
czyli to co napisałam jest źle?....
12 lis 16:00
b.: masz źle przepisany przykład lub ten minus jest źle
sprawdź przykład, jeśli treść jest ok (znaczy funkcja jw.), to nie powinno być minusa
przed (x2-9)/(x+3) dla x<-3
w Krysickim patrzyłaś na taki sam przykład?
12 lis 16:04
g.: nie tam x=1

czyli bez minusa ma być i podstawiam pod x=-3?
eh... ja tego nie kumam, bo przecież te granice obustronne to nie tylko ten punkt końcowy
ale wszystkie punkty, które dążą do tego punktu z prawej lub lewej strony. to dlaczego w
tych granicach (-3)
+, (-3)
- podstawiam -3?
12 lis 16:11
g.: taki przykład: ( jak źle to ja chyba w siebie zwątpie

)
f(x) = 2x+ a dla x ≤ π/2
cos x dla x > π/2 Xo = π/2
2x + a dla x = π/2
2x + a dla x < π/2
cos x dla x > π/2
lim cos π/2 = 0
x→(π/2)
+
lim 2x + a = 2* π/2 + a = 0, a = -π
x→(π/2)
+
lim 2x + a = 2x * π/2 + a = 0, a = -π
x→π/2
12 lis 16:21
b.: druga granica chyba lewostronna
w trzecim miało może być f(π/2)?
dalej nie wiadomo, skąd wzięłaś minus o tutaj na samym początku:
x2-9 x2-9
- ------- dla x < -3 i ---------- dla x > -3 i a2 -7 =-3
x+3 x+3
12 lis 16:34
g.: tak lewostronna, to z rozpędu...
f (π/2) = 0 ?
no bo tak robiłam według podobnego przykładu z Krysickiego i tam x → 1 no i przy granicy
lewostronnej był minus...

- lim (przykład) = rozwiązanie no i ten minus niby zmieniał znak ...
x → 1
-
12 lis 17:05
b.: no ale tu chyba nie ma minusa, zgadza się?
może tam jakiś moduł był albo coś?
12 lis 21:26
g.: no nie ma. i tam też nie było żadnego minusa

może to jakiś błąd, nie wiem...
13 lis 13:24
g.: f(x) = a + arctg x dla x < √3
log3 x dla x ≥ √3
f (√3) = log3 x = log3 √3 = 1/2
lim → log3 x = 1/2
x→√3+
lim → a + arctg x = a + arctg √3 = ? wiem, że tg √3 = π/3...
x→√3-
13 lis 13:41
g.: arctg
√3 = π/3.
a = 1/2 - π/3 ?
13 lis 13:52
b.: zgadza się
13 lis 21:25