parametr
ewa: | | 1 | |
wyznacz wszystkie wartości wartości a dla których równanie x4 + |
| =a ma rozwiązanie |
| | x4 | |
25 kwi 19:29
zombi: Podstaw t:=x
4, wówczas dostaniemy
Mnożymy przez / t
t
2 − at + 1 = 0
Kiedy równanie kwadratowe ma rozwiązanie?
25 kwi 19:53
zef: D: x≠0
25 kwi 19:55
ewa: (−∞ −2)u (2 , +∞)
25 kwi 19:57
ewa: dobry wynik?
25 kwi 19:57
zef: w −2 i 2 domknięte.
25 kwi 19:59
zef: (−∞;−2>u<2;∞), bo założenie to Δ≥0
25 kwi 19:59
ewa: racja

dzięki
25 kwi 20:03
relaa:
Tylko a ∊ [2 ; ∞).
25 kwi 20:49
Mila:
Zbiór wartości funkcji:
x≠0
| | 1 | |
x4+ |
| ≥2 ( możesz to łatwo wykazać) |
| | x4 | |
zw
f=<2,
∞)
Równanie :
| | 1 | |
x4+ |
| =a ma rozwiązanie dla a≥2 |
| | x4 | |
25 kwi 21:11
ewa: a skąd to założenie ze musi to być większe od 2?
26 kwi 20:01
Powracający: | | 1 | |
a+ |
| ≥2 (moge pomnozyc przez a bo obie stronty nieronosci sa dodatnie |
| | a | |
a
2+1= 2a
a
2−2a+1≥0
(a−1)
2≥0
Przeksztalcajac rownowaznie nierownosc wyjsciowa doszsedlem do nierownosci prawdziwej co
oznacze ze nierownosc wyjsciowa jest prawdziwa
26 kwi 20:06
iza: | | 1 | |
ok to rozumiem ale skąd miałam wiedzieć że musze zrobić założenie a + |
| ≥2? |
| | a | |
26 kwi 20:10
relaa:
Powracający możesz pomnożyć nie dlatego, że obie strony są dodatnie tylko, że a > 0.
26 kwi 20:20
Powracający: tak . Oczywoscie masz racje .
Wlasnie przed chwilka pomyslalem o tym
26 kwi 20:21