ciąg
ewa: cos2x + cos3x + cos4x + ... = 1 cosx z lewej strony mamy nieskończony ciąg zbieżny.
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie tego równania
25 kwi 19:24
ewa: pomocy,...
26 kwi 20:01
Mila:
Chyba z prawej strony czegoś brakuje.
26 kwi 20:04
Alky: Może spróbuj sama ? Skoro już zauważyłaś, że po lewej stronie jest nieskończny ciąg
geometryczny to wylicz ze wzoru, a potem to co Ci wyjdzie będzie już stosunkowo proste. Możesz
sobie zastosować podstawienie, jak Ci ciężko na cosx. I pamiętaj o warunku |q|<1.
26 kwi 20:09
iza: z prawej strony pomiędzy 1 a cosx jest +
26 kwi 20:11
iza: q= cos x
wiec mam cos x <1 i co dalej?
26 kwi 20:12
Alky: |cosx|<1 To ma znaczenie, bo cosx=−1 również nie pasuje w takim przypadku.
Wyliczasz sobie z tego dziedzine, a potem na wyliczonej dziedzinie pracujesz z równaniem które
dostaniesz po użyciu wzoru dla tego ciągu geometrycznego.
Nie pytaj jak, tylko usiądź i pomyśl. Popróbuj. Może niekoniecznie wyjdzie od razu, ale prędzej
czy później na pewno się uda. Nie jest to zadanie do którego potrzebujesz więcej pomocy.
Wszsytko co miało być powiedziane zostało powiedziane. Teraz tylko policz. I przy wyliczaniu
dziedziny i udzielaniu odpowiedzi pamiętaj, że cosx to funckja okresowa.
26 kwi 20:22
Alky: I może zamiast wrzucać kupę zadań pod różnymi nickami sama usiądź i pomyśl. Może się czegoś
nauczysz. Dziwić się potem, że taki duży procent maturzystów nie zdaje matematyki i wszyscy
tylko płaczą, że ta matematyka taka ciężka i bez sensu....
26 kwi 20:25
Mila:
cos
2x + cos
3x + cos
4x + ... = 1 +cosx
Z lewej masz sumę wyrazów ciągu geometrycznego
Sumę: cos
2x + cos
3x + cos
4x + ...
możesz obliczyc, gdy |q|<1
| | cos3x | |
1) q= |
| =cosx zatem warunek: |
| | cos2x | |
|cosx|≠1 i cosx≠0
| | π | |
cosx≠±1 ⇔x≠kπ i x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
2)
3)
| cos2x | |
| =1+cosx /*(1−cosx) |
| 1−cosx | |
cos
2x=1−cos
2x
2cos
2x=1
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
26 kwi 20:45