parametr
ewa: Wyznacz c tak aby równanie x3 + 6cx2 − 15c2x+24c = 0 miało 3 rozwiązania
25 kwi 19:22
ewa: pomocy..
26 kwi 20:01
Adamm: f(x)=x3+6cx2−15c2x+24c
f'(x)=3x2+12cx−15c2=3(x−c)(x+5c)
miejsca zerowe pochodnej muszą być różne, bo gdy są równe, to funkcja rośnie, i miejsce zerowe
jest tylko jedno
zatem c≠0
teraz rozpatrzmy przypadki
1. c>0
wiemy że −5c<c więc −5c będzie naszym maksimum lokalnym, a c minimum
wystarczy by zachodziło f(−5c)>0 oraz f(c)<0
2. c<0 podobnie jak wcześniej dochodzimy do wniosku że
f(−5c)<0 oraz f(c)>0
26 kwi 20:19
Adamm: inny sposób to delta
tak, dla wielomianów 3 stopnia też coś takiego istnieje
26 kwi 20:23
iza: a czy mogę policzyc deltę z pochodnej?
26 kwi 20:25
Adamm: tak
26 kwi 20:27
iza: no to otrzymałam c1= −2c − 3
c2= −2c +3 i co z tym ?
26 kwi 20:29
Mila:
Iza, masz odpowiedź do tego zadania?
26 kwi 22:16
Adamm: Mila, to nie ona go wstawiła, tylko ewa
26 kwi 22:20
Adamm: mój wynik to (−∞;−√3)∪(√3;∞) jak ci to pomoże
26 kwi 22:21
Alky: @Adamm ewa i iza to ta sama osoba
26 kwi 22:31
Adamm: 
dlatego nie powinno się zmieniać nicków od tak sobie
26 kwi 22:32
Alky: 19:30−20:30 ewa
20:30−21:30 iza
21:30−22:30 rafał
zobaczmy czym jeszcze nas dziś zaskoczy
26 kwi 22:33
Mila:
No tak wychodzi z Δ<0 dla postaci kanonicznej.
Nie wiadomo na jakim to poziomie trzeba rozwiązać.
Bardzo nie lubię, gdy nie ma kontaktu z osobą wpisującą zadanie.
26 kwi 22:44
Powracający: Tak czasami bywa .
26 kwi 22:50