całka oznaczona
tterqwr: całka oznaczona obliczanie pola
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/dd376c72a45e2cbc
Czy pomoże ktoś obliczyć pole znajdujące się w środku tego zwierzątka?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
Wiem, że należy przyrównać do siebie funkcje, ale nie mam pojęcia jak później wyliczyć
25 kwi 19:12
Adamm: zapisz przybliżone miejsca w których funkcje się przecinają i policz
25 kwi 19:29
tterqwr: tzn? bo kompletnie nie wiem jak to liczyć..
25 kwi 19:34
Adamm: a wiesz jak liczyć?
25 kwi 19:39
Adamm: a co wiesz jak liczyć
25 kwi 19:40
tterqwr: zawsze przyrównywałem dwie funkcje do siebie i wyniki to były granice całkowania
25 kwi 19:41
Adamm: np. całki nieoznaczone, oznaczone?
25 kwi 19:41
Adamm: widzisz ten tył zwierzątka?
w jakich jest granicach
25 kwi 19:43
Adamm: i jaka to jest funkcja, najlepiej wszystkie tu napisz
25 kwi 19:43
tterqwr: tył to f(x) = −0.4x+1.5 + 5
g(x) = arctg (x+2.75) + 2.5
h(x) = 6x − 29.2
i(x) = −2x2/6
25 kwi 19:46
Adamm: ok, z tego co widzę tam masz jeszcze w jakich przedziałach są te funkcje, napisz mi
te przedziały
25 kwi 19:48
Adamm: nie chcę tego robić za ciebie, ale nie wiem w jakich przedziałach masz to całkować
25 kwi 19:49
tterqwr: f(x) = −0.4x+1.5 + 5 (−4.05 ≤ x ≤ 2.3)
g(x) = arctg (x+2.75) + 2.5 (−2.3 ≤ x ≤ 5.32)
h(x) = 6x − 29.2 ( 4 ≤ x ≤ 5.5)
i(x) = −2x2/6 ( −4 ≤ x ≤ 3.95)
25 kwi 19:55
Adamm: ok
dzielisz to wszystko na 3 obszary
P1=∫−4−2.3−0.4x+1.5+5+x2/3 dx≈5.75
P2=∫−2.34arctg (x+2.75) + 2.5+x2/3 dx≈31.8
P3=∫45.5 arctg (x+2.75) −6x +31.7 dx≈6.96
całe pole (bez głowy i ogona; w przybliżeniu) jest równe 44.51
25 kwi 20:07
Adamm: z całek jedynie arctg(x+2.75) może sprawić ci problemy, wystarczy liczyć przez częsci
25 kwi 20:07
tterqwr: ta pierwsza całka będzie się równać 1,5 * −0.4x/ ln(−0,4) + 1/9 x3?
25 kwi 20:33
Adamm: | −0.4x+1.5 | |
| +5x+x3/9 |
| ln(0.4) | |
25 kwi 20:35
tterqwr: Adamm, do której będziesz na forum dostępny?
25 kwi 21:00
masasd: Adamm a skąd wzięło się w tym trzecim równaniu 31.7?
26 kwi 18:43
Adamm: g(x)−h(x)
26 kwi 18:47
masasd: rzeczywiście
26 kwi 18:51
masasd: w tym ostatnim przykładzie w drugiej całce to każdy składnik osobno liczyć tj: całka z −6x i
całka z 31.7?
26 kwi 18:54
Adamm: tak
26 kwi 18:58