Jak rysować wykresy funkcji z modułem?
uczenn: Jak narysować wzór funkcji z modułem typu |x−2|+|x+2|

Jak wogóle zabierać się za rysowanie wykresów dla wzorów tego typu?
25 kwi 18:54
Adamm: przedziały
25 kwi 18:56
Powracający: Ustal przedzialy i pisz wzory funkcji w poszczegolnych przedzialach
25 kwi 18:57
uczenn: czyli
od −nieskończoności do −2
−x+2−x−2=−2x
od −2 do 2
−x+2+x+2 = 4
od 2 do nieskończoności
x−2+x+2 =2x
?
kolejne pytanko jak narysować ||x−1|−3|
wiem mniej więcej że 1 w prawo 3 w dół, ale nie wiem w jakiej kolejności. kiedy odbijamy
względem
OY kiedy OX.
25 kwi 19:11
Powracający: Masz dwa moduly wiec powinny byc 3 przedzialy (zawsze ilosc przedzialow jest wieksza o 1 niz
modulow
Zgubiony przedzial (−2,2> lub <−2,2) zalezy jak domknales 1 przedzial
25 kwi 19:14
Powracający: Skoncz zadanie nr 1 i po dodze odpowiedz na pytanie
Jakie wartosci przyjmuje wartosc bezwazgledna ? (to do drugiego zadania bedzie potrzebne
25 kwi 19:18
uczenn: dałem 3 przedziały, tylko napisałem tak że ciężko zauważyć.
Co do 2 pytania.
kolejne pytanko jak narysować ||x−1|−3|
wiem mniej więcej że 1 w prawo 3 w dół, ale nie wiem w jakiej kolejności. kiedy odbijamy
względem
OY kiedy OX.
chodzi mi bardziej o kolejność. kiedy najpierw przenosimy czy odbijamy?
25 kwi 19:18
Powracający: Potrafisz narysowac y=|x−1|−3?
25 kwi 19:21
Powracający: To narysuj
25 kwi 19:21
uczenn:

coś w tym stylu:?
wierzchołek w (1,−3)
25 kwi 19:29
Powracający:

Rysujemy y= |x−1|−3
Krok nr 1 rysujemy y=|x| (to potrafisz ) czarny
Krok nr 2 rysujemy y= |x−1| czerwony (przesuwamy y=|x| o jedna jednostke w prawo
krok nr 3 rysujemy y= |x−1|−3 (niebieski przesuwamy y=|x−1| o 3 jednstki wdol
Tearz nalezy narysowac
y=||x−1|−3|
czyli na y=|x−1|−3 nakaldamy modul
Teraz odpowiedz sobie na pytanie i bedziesz wiedzial co zrobic z wykresem niebieskim
25 kwi 19:32
uczenn:

coś w tym stylu?
ok, dzięki czyli zaczynamy jakby od środka do końca.
25 kwi 19:36
Powracający: Tak cos w tym stylu gdyz wartosc bezwzgledna przyjmuje tylko wartosci nieujemne wiec to co pod
osia OX idzie nad os OX
i po zabawie

Cwicz dalej
25 kwi 19:39