geometria
Ana: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem ∘ 60 , a krawędź boczna ostrosłupa ma długość √5. Oblicz objętość tego ostrosłupa
cosa=a/pier5
1/2=a/pier5
a=pier5/pier2 −−−−−połowa przekoatnej
h2+(pier5/2)=25
h=5 pier/3/2
czyli a ma pier10/2
pp =10/4
V=1/3 * 10/4* 5pier3/4
coś mi tu zle wyszło pomoże ktoś
25 kwi 18:40
Michał: Masz może odpowiedź do tego zadania?
25 kwi 18:56
Ana: tak mam
objetość =4 pier3/3
25 kwi 19:00
Michał: Oznaczyłem sobie podstawe jako a, wysokość ostrosłupa jako H i wysokość sciany bocznej jako h
1/2a/h=1/2 z czego wychodzi że a=h
(1/2a)
2+a
2=5 ⇒a=2
H/a=
√3/2 ⇒ H=
√3
i wyliczasz objętosć
25 kwi 19:05