ciagi
Ana: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) określony dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 , w którym suma
pierwszych 50 wyrazów jest równa 9 900, a suma wyrazów o numerach od 41 do 70 (włącznie) jest
równa 540. Oblicz sumę wszystkich dodatnich wyrazów tego ciągu.
a50=9900
a1+49r=9900
a1=9900−49r
a30=540
a1+29r=540
9900−49r+29r=540
r=468
i co dalej jak mam to obliczyć
25 kwi 18:31
Mila:
Podpowiedź:
1)
S
50=9900⇔
2)
25 kwi 19:26
Ana: A nie da się ta metodą co ja liczyłam ?
25 kwi 19:26
Mila:
Napisałaś, że a50=9900, a w treści masz , że:
a1+a2+a3+...+a49+a50=9900
Zatem, źle.
25 kwi 20:04