stereo
Mathmaniac: W kulę o środku S i promieniu R wpisano walec. Przekrój osiowy walca jest prostokątem ABCD i
kąt BSC = α. Oblicz objętość walca.
25 kwi 18:10
Mathmaniac: Proszę o pomoc
25 kwi 18:29
Mathmaniac: Ktoś pomoże?
25 kwi 18:37
Adamm: w gorącej wodzie kąpany?
25 kwi 18:37
Mathmaniac: Zdecydowanie
25 kwi 18:38
Mathmaniac: Bo mam, że H=2Rsin(α/2) i r=Rcos(α/2)
25 kwi 18:42
Mathmaniac: A z odpowiedzi wychodzi, że źle
25 kwi 18:42
Adamm:

z tw. Cosinusów
2R
2−2R
2cosα=h
2 ⇒ h=
√2R
√1−cosα
również
| | √2R√1+cosα | |
2R2+2R2cosα=4r2 ⇒ r= |
| |
| | 2 | |
| | R3(1+cosα)√1−cosα | |
V=√2π |
| |
| | 2 | |
25 kwi 18:44
Mathmaniac: Dziękuję, teraz wszystko jasne.
25 kwi 18:46