Stereometria
Ab: W graniastosłupie prawidłowym trójkąrnym poprowadzono płaszczyznę przez krawęź dolnej podstawy
i środek ciężkości drugiej podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest równe 5√327. Oblicz
objętość graniastosłupa, jeśli wiesz, że krawędź podstawy jest 3 razy krótsza od krawędzi
bocznej.
25 kwi 18:04
Mathmaniac: Potrafi ktoś?
25 kwi 18:37
Mila:

P
ABDE=5
√327
H=3a
1)
−−−−−−−−−−−−−−−−
2) w ΔPOG:
3)
| | 1 | | √327 | |
√327= |
| a*h⇔√327*6=a* |
| a |
| | 6 | | 6 | |
a=6
4)
| | 62√3 | |
h=3*6=18 , PABC= |
| =9√3 |
| | 4 | |
V=9
√3*18
25 kwi 19:06