zadanie optymalizacyjne ze stożkiem
M.: Jaki ma być kąt wycinka, który należy wyciąć z danego koła w celu skonstruowania
stożka o największej pojemności.
Podpowiedź: Odpowiedź nie będzie zależała od wybranego promienia. Można zatem przyjąć
promień koła równy 1
25 kwi 17:49
Adamm: P
b=πrl
l=1
P
b=α/2, α∊(0;2π)
h=
√1−α2/4π2
g(α)=α
4(4π
2−α
2)
g'(α)=4α
3(4π
2−α
2)−α
5=α
3(16π
2−5α
2)
mamy maksimum dla α=4
√5π/5
taka jest odpowiedź?
25 kwi 18:03
M.: Nie mam do tego odpowiedzi, dziękuję za odpowiedź
25 kwi 18:11