Funkcje wykładnicze
Kasia: Wykres funkcji f(x)=(2x−1−8)/{4} jest symetryczny względem osi OX do wykresu funkcji g.
Zapisz wzór funkcji g i naszkicuj jej wykres.
Znalazłam rozwiązanie, ale nie rozumiem przekształcenia.. dlaczego powstaje 2x−3+2?
25 kwi 16:30
25 kwi 16:31
Adamm:

jest symetryczny względem osi OX
więc równanie to −f(x)
25 kwi 16:32
Kasia: Ale jak przekształcić wzór tej funkcji do postaci bez ułamka?
25 kwi 16:34
Adamm: | 2x−1−8 | | 2x−1−23 | |
| = |
| =2x−1−2−23−2=2x−3−2 |
| 4 | | 22 | |
25 kwi 16:35
Kasia: Rzeczywiście, dziękuję bardzo!
25 kwi 16:37