Funkcja kwadratowa
majsaa: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−1)x+m przyjmuje tylko wartości dostanie. Czy
ktoś moze mi wytłumaczyć dlaczego ma być ten warunek f(1)≥0

Bardzo proszę o pomoc
25 kwi 15:16
Jerzy:
Jest to funkcja liniowe, a skoro przyjmuje tylko wartości dodatnie to musi to byc funkcja
stała,
a zatem: m − 1 = 0 ⇔ m = 1
I mamy funkcję: f(x) = 1
25 kwi 15:19
majsaa: m−1<0 tak musi być ,ale po co to f(1)≥0 ,nierozumiem
25 kwi 15:21
Jerzy:
Nie , dla m − 1 < 0 ta funkcja przyjmuje zrówno wartości dodatnie i ujemne.
25 kwi 15:22
majsaa: A przepraszam nie dodałam warunku dla x<1
25 kwi 15:23
Adamm: ciebie też bolą zęby?
25 kwi 15:24
Jerzy:
To przepisuj porządnie treść zadania, a nie zawracaj d....
25 kwi 15:25
majsaa: ?
25 kwi 15:25
majsaa: Chyba każdy może się pomylić
25 kwi 15:25
Adamm: Jerzy, spokojnie
25 kwi 15:26
Jerzy:

Teraz widzisz ?
1) m − 1 < 0
2) f(1) = 0
25 kwi 15:28
majsaa: W odpowiedziach jest że ≥0
25 kwi 15:29
majsaa: f(1)≥0
25 kwi 15:29
majsaa: Już rozumiem
25 kwi 15:30
Jerzy:

Mamy f(1) > 0 , a funkcja przyjumuje wartości dodatnie dla x < 2
25 kwi 15:31
Jerzy:
Jeśli f(1) > 0 , to natychmiast wykres przesuwa się w prawo i nie utrzymujemy warunków zadania.
25 kwi 15:32
majsaa: A jeśli x(jako miejsce zerowe ) będzie ≥1 ?
25 kwi 15:34
Jerzy:
Takiego zadania nie będzie.Miejsce zerowe musi być ustalone.
25 kwi 15:43