nierównosc
Michał :): Rozwiąż nierówność (a2+1)(x−3)(x+2)<0 , gdzie a jest liczbą rzeczywistą.Zbiór rozwiązań
przedstaw
na osi liczbowej.
Teoretycznie msc zerowe mam i jest to x=3 , x=−2 tylko nie wiem co z ,,a'' zrobić . Bo pierwszy
nawias
się nie zeruje.
25 kwi 14:31
Jerzy:
Nic nie robisz , ta nierówność jest równoważna nierówności: (x − 3)(x + 1) < 0
25 kwi 14:32
Jerzy:
(x + 2) .. .drugi nawias oczywiście.
25 kwi 14:33
Michał :): to co mam miejsca zerowe x=3 , x=−2 , i potem ramiona w góre i przedział (−2,3) ? bo już nie
czaje
25 kwi 14:35
Jerzy:
Dokładnie tak.
25 kwi 14:37
Michał :): Hmm , no okej dziękuję
25 kwi 14:40