Wzory skróconego mnożenia
Michał: Wykaż, że jeśli x = 3√√6 + √5 − 3√√6 − √5 to x3 + 2x = 2√5
25 kwi 13:47
Adamm: podstaw zwyczajnie x do równania
25 kwi 13:55
Michał: Nie wiem do końca jak to zrobić. Przyjmując, że x = a − b, to nie wiem co zrobić z 3a2*b i
3ab2. Czy to się jakoś wymnoży?
25 kwi 14:05
Adamm: 3a2b−3ab2=3ab(a−b)
a*b=...
25 kwi 14:06
Michał: a*b = √6 − √5 ?
25 kwi 14:10
Adamm: nie
a*b=3√√6+√5*3√√6−√5=3√(√6−√5)(√6+√5)
wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
25 kwi 14:11
Michał: Czyli wtedy 3√(√6 − √5)(√6 + √5) = 3√6 − 1 = 1?
25 kwi 14:13
Adamm: 3√6−5=1
tak
25 kwi 14:14
Michał: Dziękuję za pomoc.
25 kwi 14:19
Michał: Tylko ostatecznie to wygląda tak, że x3 + 2x = 2√5 + 3(a − b) + 3(a − b). Czy źle
policzyłem?
25 kwi 14:49
Adamm: 2√5+3(b−a)+3(a−b)=2√5
25 kwi 14:49
Michał: Faktycznie. Zasugerowałem się wpisem z 14:06... Jeszcze raz dzięki.
25 kwi 14:56