indukcja
nikt: Proszę udowodnić indukcyjnie, że:
1+3+⋯+(2∗𝑛−1)=𝑛2 dla 𝑛∈{1,2,…}.
no i co tutaj
2.Proszę udowodnić indukcyjnie, że:
n2 > 2n dla n naturalnego
zał: n2 > 2n
tez: n+k+1
(k+1)2 > 2(k+1) i co tera
25 kwi 13:20
Adamm: pokażę ci drugie, pierwsze zrobisz analogicznie
dla n=5 mamy 25<32
dla n zakładamy że n2<2n
2n+1=2*2n>2n2>n2+2n+1=(n+1)2
nierówność n2>2n+1 zachodzi dla każdego n≥3
zatem na mocy indukcji zostało udowodnione że n2<2n dla n≥5
25 kwi 13:31
Adamm: jeszcze można do tego dodać n=1, n=0
dla n=2, n=3, n=4 nierówność nie zachodzi
25 kwi 13:34
nikt: skąd ci się to wszsytko wzięło 2*2n>2n2 i dlaczego zaczołeś od 5
25 kwi 13:40
Adamm: założenie indukcyjne jest po coś robione
2n>n2 z założenia indukcyjnego
zacząłem od piątki ponieważ inne nie pasowały, nie ma za tym wielkiej logiki
25 kwi 13:58
nikt: napiszesz 2?
25 kwi 14:06
Adamm: nie, myślisz że wszystko za darmo dostaniesz?
trochę własnej pracy, dostałeś przykład
25 kwi 14:07
nikt: ale to jest inna sytuacja,
a co do pierwszego skąd wziąłeś 2n2
25 kwi 14:16
Adamm: inna sytuacja, sposób identyczny
już ci powiedziałem skąd jest 2n2, nie będę się powtarzał
25 kwi 14:19
nikt: 2n>n2 i skąd wynika 2n2
25 kwi 14:28