całki / układ równanań
Sebastian: | | x − C2 | |
Witam, dla równania y = C1 cosh( |
| ) muszę znaleźć C1, C2 z warunków |
| | C1 | |
początkowych i wiem ze y przechodzi przez pkt A i B więc:
| | xA − C2 | | yA | |
yA = C1 cosh( |
| ) ⇒ C2 = xA − C1 arcosh( |
| ) |
| | C1 | | C1 | |
wie ktoś jak to dalej rozwiązać ?
25 kwi 11:58
'Leszek: Czy napewno masz dobrze napisane rozwiazanie y = ....?
Sprawdz obliczajac odpowiednie pochodne dla y i podstaw do rownania
rozniczkowego , ktorego nie pokazales !
25 kwi 12:27
Sebastian: | | y | |
równanie y jest na pewno dobrze wyprowadzone ( z zależności: |
| = const ) |
| | √1 + y'2 | |
poprzez podstawiene y' = sinh(t) i wychodzi mi rodzina krzywych y która ma przechodzić przez
pkt A i B
25 kwi 13:14
Sebastian: Up
25 kwi 16:26
Adamm: wstaw C2 do równania i podstaw punkt B
25 kwi 16:30
Sebastian: | | x − xA | | yA | |
y = C1 cosh[ |
| + arcosh |
| ], y(xB) = yB |
| | C1 | | C1 | |
| | xB − xA | | yA | |
yB = C1 cosh[ |
| + arcosh |
| ] |
| | C1 | | C1 | |
25 kwi 17:32
Adamm: no i tutaj już raczej z tym się nic nie zrobi
25 kwi 17:36
Sebastian: nikt nie ma pomysłu innego ?
25 kwi 23:28