Ekstrema funkcji dwóch zmiennych
Annn: Wyznacz ekstremum globalne funkcji f(x,y)=2x2+2y2+(x−1)2+(y−1)2 na przedziale ograniczonym
prostymi:
x = 0, y = 0, y = 1−x (trójkąt)
24 kwi 23:48
Adamm: 1. liczysz pochodne
2. fx=0 oraz fy=0
3. liczysz ekstrema na brzegach
sprawdzasz znalezione ekstrema z warunku 2. oraz 3. i masz swoje maksimum oraz minimum
oczywiście istnieją z tw. Weierstassa
24 kwi 23:55
Adamm: oczywiście ekstrema z warunku 2 muszą należeć do obszaru
jeśli chodzi o wyznacznik, nie musisz go liczyć, wystarczy obliczyć punkty
24 kwi 23:56
Metis: Z warunku 2) otrzymujemy tzw. pkt stacjonarne, a to czy tam są ekstrema czy nie trzeba
sprawdzić tworząc własnie wyznacznik
24 kwi 23:58
Adamm: nie trzeba ponieważ obszar i tak jest ograniczony, nie szukamy ekstremów lokalnych tylko
globalne
sam widziałem że jeszcze nie radzisz sobie z takimi zadaniami Metis
24 kwi 23:59
Adamm: chociaż właściwie nie ma w tym nic trudnego
ale to że wstawiałeś pochodne w twój wzór funkcji
25 kwi 00:01
Adamm: czy tam w twój obszar, nieważne

niezły z ciebie agent
25 kwi 00:02