szereg
Metis: Wyznaczyć zbieżność szeregu potęgowego:
| | (x−3)n+1 | | n! | |
lim |
| * |
| = |
| | (n+1)! | | (x−3)n | |
n−>oo
| | n! | |
lim U{(x−3)n * (x−3) }}{(n!(n+1)}* |
| # ciach ciach |
| | (x−3)n | |
n−>oo
n−>oo
Ta granica wynosi 0, użyłem zatem złego kryterium do wyznaczenia zbieżności?
24 kwi 23:21
Adamm: nie, ale silnia rośnie szybciej niż dowolny ciąg geometryczny
24 kwi 23:27
jc: | | (x−3)n | |
Masz na myśli szereg ∑n=0∞ |
| ? |
| | n! | |
To szereg zbieżny dla każdego x. Z definicji jego suma to e
x−3.
Kryterium d'Alamberta jest w tym przypadku najlepsze.
24 kwi 23:28
Metis: jc dokładnie, ale od n=1.
Użyłem kryterium D'Alamberta, a w zadaniu mam podane jasno:
wyznaczyć przedział zbieżności, wiec sądziłem ze zrobiłem coś źle.
24 kwi 23:30
jc: No to od sumy odejmij 1. Przedział to (−∞,∞).
Uważaj tylko na x=3.
24 kwi 23:33
Adamm: czemu ma uważać na 3?
24 kwi 23:34
jc: Spój wyżej. Metis dzieli dwa kolejne wyrazy. Dla x=3 mamy dzielenie przez zero.
Ale to akurat przypadek trywialny. Nic nie mamy do dodawania.
24 kwi 23:37
Metis: Dzięki wielkie.
Mam jeszcze jedno zadanie. Byłbym Ci wdzięczny gdybyś mi je rozpisał, a ja je sobie
przeanalizuję.
Korzystając z rozwinięcia funkcji e
x w szereg Maclaurina rozwinąć funkcje f(x) = x
3e
−3x w
szereg potęgowy.
24 kwi 23:37
jc: Podstawiasz (−3x) w miejsce x i całość mnożysz przez x3.
24 kwi 23:39
Adamm: | | (−3)nxn+3 | | (−3)n−3xn | |
x3e−3x=∑n=0∞ |
| =∑n=3∞ |
| |
| | n! | | (n−3)! | |
24 kwi 23:40
Metis: Banał, dzięki
24 kwi 23:45