Ile jest funkcji
Staś : Ile jest funkcji że zbioru X na zbiór Y czyli takich których zbiorem wartości jest cały zbiór y
jeśli
a) x jest 4 elementowy y 2 elementowy
b)x jest 4 elementowy y 3 elementowy
c) x jest 4 elementowy y 4 elementowy
Co do a to mam taki pomysł
Jest 16 takich funkcji Ale należy odjąć 2 (tzn są 2 przypadki gdy nie bd wykorzystany cały
zbiór y)
Czyli 14.
Reszty nie umiem
Odp
A 14
B 36
C 24
24 kwi 22:41
Mila:

a) np. tak jak na ilustracji.
Liczba suriekcji− (2
4−2)=14
b) Tu już bardziej jest skomplikowane
4 różne kule można rozmieścić w 3 ponumerowanych szufladach na 3
4=81 sposobów
| |
*(24−2)=3*14 =42− jedna szuflada pusta, kule rozmieszczone w dwóch szufladach jak w |
| |
(a)
| |
*1=3 −dwie szuflady puste. |
| |
Wszystkie kule umieszczone w pierwszej lub drugiej lub trzeciej szufladzie.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
81−(42+3)=36− żadna szuflada nie jest pusta.
c) Proste.
4!=1*2*3*4=24
24 kwi 23:03
Mila:
(b)
|X|=4, |Y|=3
Można też tak:
24 kwi 23:14
Staś : Dziękuję

A że tak spytam jaki jest zakres wiedzy z kombinatoryka na maturze rozszerzona? Obowiązują
kombinacje, permutacje i tylko wariacje z powtórzeniami?
24 kwi 23:15
Mila:
Czytaj materiały CKE na ten temat.
24 kwi 23:19
Staś : Czytałem i właśnie tak wywnioskowalem.
Repetytorium OE też mówi tylko o w.w.funkcjach
24 kwi 23:22
Mila:
24 kwi 23:44
Staś : Czyli jak rozumiem obowiązują tylko wariacje z powtórzeniami?
24 kwi 23:58