C++
zabaleta: Napisać program, który dla każdej liczby naturalnej n zwraca :
1. komende " jest pierwsza" jeżeli taka jest.
2. silnie NWD jej i 1024, jeżeli jest parzysta i różna od 2
3. Sumę wszytskich liczb mniejszych od niej w pozostałych przypadkach.
Gdzie jest błąd:
#include<iostream>
using namespace std;
int wynik;
int silnia(int n)
{
if(n==1){
wynik=1;
}
else{
wynik=n*silnia(n−1);
}
}
int main()
{
int n;
cout << "podaj liczbe naturalna" << endl;
cin >> n;
if(n<2)
{cout<<"ani pierwsza, ani złożona";}
for(int i=2;i*i<=n;i++)
{
if(n%i==0)
{
{if (n%2!=0 || n==2)
{int sum=0;
for(int s=0; s<n; s++)
{ sum += s;
}
cout<<"Suma wszystkich liczb mniejszych od "<<n<<" = "<<sum<<endl;
exit(0);
}
if(n%2==0 && n!=2)
{ int a=n;
int b=1024;
while(a!=b)
{
if(a>b) a=a−b;
else b=b−a;
}
cout << "Najwiekszy wspolny dzielnik liczb "<<n<<" i 1024 to: " << a << endl;
cout <<a<< "! = "<<silnia(a)<<endl;
exit (0); }
}
}
else
{cout<<"jest pierwsza";
}
system("PAUSE");
return 0;}
}
24 kwi 22:36
Alky: Całego kody nie czytałem, ale widziałem, że używasz exit(), a ta funkcja wymaga biblioteki
<cstdlib> czy jak fani C wolą <stdlib.h>. Spróbuj
24 kwi 22:43
zabaleta: Niestety nie pomoglo ale problem rozwiązany.
24 kwi 22:53
jc: Po zakomenetowaniu exit() i system() działa, ale zwykle się myli.
podaj liczbe naturalna
15
jest pierwsza
24 kwi 22:57