całka oznaczona pole
pppp: obliczyć pole za pomocą całki oznaczonej
Mieliśmy wykonać obrazek zwierzątka w Geogebrze, a następnie policzyć jego pole
Mam następujące funkcje:
arctg(x+2.75) + 2.5 − ograniczająca z góry
−(2x2)/ 6 − ograniczająca z dołu
Pomoże ktoś w obliczeniu pola?
24 kwi 22:19
zef: y1= arctg(x+2.75) + 2.5
y2=−2x2/6
y2=y1
znajdz punkty przecięcia (granice całkowania)
∫ab(y1−y2)dx
24 kwi 22:23
pppp: przyrównać obie funkcje i wyliczyć z nich x?
24 kwi 22:24
zef: przyrównaj obie funkcje i znajdziesz ich punkty przecięcia x1 i x2 i to są granice całkowania
24 kwi 22:25
pppp: przyrównałem i otrzymałem:
6arctg(x+2.75) + 15 + 2x
2 = 0
i nie wiem co dalej
24 kwi 22:28
pppp: pomożesz, byłbym wdzięczny
24 kwi 22:39
pppp: ?
24 kwi 22:39
zef: Nie mieliście takich równań na zajęciach ?
Można też zmienić obszar całkowania i z obu równań wyznaczyć x i przyrównać do siebie
24 kwi 22:50
pppp: takich nie mieliśmy, dlatego nie mam pojęcia
24 kwi 22:52
zef: y=arctg(x+2,75)+2,5
y−2,5=arctg(x+2,75)
tg(y−2,5)=x+2,75
| tgy−tg(2,5) | |
| =x+2,75 |
| 1+tgytg(2,5) | |
| tgy−tg(2,5) | |
| −2,75=x |
| 1+tgytg(2,5) | |
y=−2x
2/6
6y=−2x
2
−3y=x
2
x=
√−3y
I teraz bym przyrównał x1=x2 wyznaczył 2 współrzędne przecięć, i całkował po dy z tymi
granicami. Tak bym kombinował
24 kwi 22:54