Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe
Tadek: 1.Wykaż, że jeżeli zdarzenia losowe A,B⊂ΩA,B⊂Ω są takie, że P(A)=0,6P(A)=0,6 oraz
P(B)=0,8P(B)=0,8 to P(A|B)≥0,5P(A|B)≥0,5. P(A|B)P(A|B) oznacza prawdopodobieństwo warunkowe
zajścia zdarzenia A pod warunkiem zdarzenia B.
Znalazłem takie rozwiązanie:
1≤P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,6+0,8−P(A∩B)⇒P(A∩B)≥0,41≤P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
=0,6+0,8−P(A∩B)⇒P(A∩B)≥0,4
P(A|B)=P(A∩B)P(B)=P(A∩B)0,8≥0,40,8=0,5
I tu pytanie − czemu 1≤P(A∪B) ? to jakieś stałe założenie czy wynikające z treści zadania?
24 kwi 22:08
hmm : P(AuB)≤1 powinno byc, bo prawdoppdibenstwo zawsze ≤1
25 kwi 00:51