Wykazywanie trugonometria
ciężkamatma: 1. Wykaż, że jeśli α∊(270.360) to wartość wyrażenia jest stała.
(1+cosα/√1−cos2 − sinα/1+√1−sin2α)*sinα
2. Wykaż że ca=b jeśli
a=log(ctg236) + log(ctg34)
b=5log2(sin2150+cos2210)
c=9−cos(−1090)
*w b wszystko jest wyżej od sinusa
24 kwi 21:59
Powracający: ctg 236= ctg 56o= tg34o
a= logtg34+logctg34= log(tg34o*ctg34o)= log1=0
licz b i c
24 kwi 22:06
ciężkamatma: w tym że z logarytmami to ja stoję jak po cienkim lodzie
24 kwi 22:09
Powracający: Pewnie nie tylko logarytmy .
Zauwaz ze skoro a=0 to wystarczy policzyc zcy b=1 bo kazda liczba podniesiona do potegi
zerowej da 1
Patrz na wzory redukcyjne
sin150o= sin(180o−30o)= ....... to sin2150o= ..............
cos 210o= cos(180o+30o)= .......... tocos2210o= .........
policz to pierwej
24 kwi 22:16
ciężkamatma: a drugie jak?
24 kwi 22:25
Powracający: To jest wlasnie drugie i go nie skonczyles/as .
24 kwi 22:26
ciężkamatma: to wychodzi 1/4 i 3/4
24 kwi 22:30
Alky: A w pierwszym w obu mianownikach jest jedynka trygonometryczna.
24 kwi 22:36
ciężkamatma: Proszę jeśli można rozpisać to bo naprawdę to ciemna magia dla mnie
24 kwi 22:38
Alky: Dla Twojego dobra nie rozpiszę, ale mogę bardziej nakierować.
sin
2x=1−cos
2x
cos
2x=1−sin
2x
Tego masz użyć.
Potem dostaniesz (w mianowniku) funckje trygonometryczne do kwadtartu pod pierwiastkiem, a
więc wartość bezwzględna. Wybierz dobrą wartość (+/−) dla sinx i cosx w zależności od dalego
kąta. Reszta to juz tylko upraszczanie otrzymanej postaci. Myśl sobie
24 kwi 22:48