Styczna i pole trójkąta
Ola: Rozważmy styczne do wykresu funkcji f(x)= x2 w punktach, których odcięte c należą do
przedziału (1,8).
Każda taka styczna, oś OX i prosta o równaniu x=10 wyznaczają trójkąt. Dla jakiej wartości c
pole trójkąta jest największe?
Oblicz to pole.
Niby proste zadanko ze styczną, później pole, pochodna i ekstrema, a coś mi nie wyszło. Ktoś
pomoże?
24 kwi 21:22
zef: f(x)=x2 czy −x2 ?
24 kwi 21:24
Ola: bez minusa, f(x)= x2
24 kwi 21:25
zef: Według mnie nie ma takich stycznych aby ich wyraz wolny należał do przedziału (1,8), ale niech
się wypowie ktoś więcej.
24 kwi 21:26