Pytający:
A − liczby siedmiocyfrowe podzielne przez 4 lub przez 5
B − liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach
A∩B − liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach podzielne przez 4 lub przez 5
|B|=9*9*8*7*6*5*4 // pierwsza cyfra różna od zera, kolejne cyfry różne od cyfr poprzedzających
Liczb siedmiocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5 z ostatnią cyfrą 0 mamy
(9*8*7*6*5*4).
Liczb siedmiocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5 z ostatnią cyfrą 5 mamy
(8*8*7*6*5*4).
Liczb siedmiocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 4 z dwiema ostatnimi cyframi 04 lub
lub 08 mamy 2*(8*7*6*5*4).
Liczb siedmiocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 4 z dwiema ostatnimi cyframi 12, 16,
..., 96 (poza 20, 40, 44, 60, 80, 88) mamy 16*(7*7*6*5*4).
|A∩B|=(9*8*7*6*5*4)+(8*8*7*6*5*4)+2*(8*7*6*5*4)+16*(7*7*6*5*4)=
=(8*7*6*5*4)*(9+8+2+2*7)=33*8*7*6*5*4
| | 33*8*7*6*5*4 | | 11 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | 9*9*8*7*6*5*4 | | 27 | |