proporcjonalnosc
Paula: pierwwszy piec kosztuje 4000 drugi 5000. średni koszt ogrzania mieszkania przez pierwszy piec
kosztuje 12 zł a przez drugi 10 zł. napisz wzór funkcji opisujących koszty eksploatacji
kazdego pieca w zależności od liczby dni (łącznie z ceną zakupu). dobierz odpowiednie
jednosti. Po ilu dniach eksploatacji zakup droższego pieca się zwróci ?
24 kwi 19:57
Pytający:
t − dni
Pierwszy piec:
f(t)=4000+12t [zł]
Drugi piec:
f(t)=5000+10t [zł]
4000+12t=5000+10t
2t=1000
t=500
Po 500 dniach koszty eksploatacji będą równe (zakup droższego "się zwróci").
25 kwi 16:53