matematykaszkolna.pl
Funkcja ekwipotencjalna dwóch zmiennych Aranae: Szanowni Państwo, Prosiłabym o nakierowanie w wyciągnięciu zmiennej y z funkcji opisanej wzorem: x*ey + y*ex = 1 Próbowałam obustronnie zlogarytmować o podstawie e, lecz wtedy nie potrafię rozbić sumy składników w logarytmie: ln (x*ey + y*ex) = 0 Także przenosiłam składnik y*ex na prawą stronę, by otrzymać po lewej tylko y, lecz otrzymałam funkcję uwikłaną: y = ln (1−y*ex) − ln(x) = ln( (1−y*ex)/x) Niestety oba sposoby mnie nie zaprowadziły do rozwiązania. Bardzo proszę o wskazówkę, czy jest trzeci sposób, czy też któryś z moich sposobów idzie w dobrym kierunku.
24 kwi 19:37
Adamm: skąd pewność że y można wyciągnąć z tego wzoru?
24 kwi 20:11
Aranae: Prowadzący zajęcia powiedział, że jest to możliwe lecz bardzo trudne. A zresztą Wolfram alpha daje radę przedstawić funkcję na płaszczyźnie wykresu emotka
24 kwi 20:15
Adamm: szczerze mówiąc to nie wiem ale wolfram przedstawia wynik używając funkcji W Lamberta poprzez "inżynierie wsteczną" możemy wyznaczyć sposób y=e−x−W(ee−x−xx) W(ee−x−xx)=e−x−y ee−x−xx=(e−x−y)ee−x−y xey+yex=1 nie wiem czy na postać ee−x−xx=(e−x−y)ee−x−y mógłby wpaść ktoś normalny
24 kwi 20:42
Aranae: Dobrze, bardzo dziękuję emotka Będę zatem musiała skorzystać z jakiejś funkcji zaimplementowanej w programie MATLAB, definiującą funkcję Lamberta, gdyż chodziło o przedstawienie graficzne owej funkcji matematycznej za pomocą wykresu 2D (plot).
24 kwi 21:05