Funkcja ekwipotencjalna dwóch zmiennych
Aranae: Szanowni Państwo,
Prosiłabym o nakierowanie w wyciągnięciu zmiennej y z funkcji opisanej wzorem:
x*ey + y*ex = 1
Próbowałam obustronnie zlogarytmować o podstawie e, lecz wtedy nie potrafię rozbić sumy
składników w logarytmie:
ln (x*ey + y*ex) = 0
Także przenosiłam składnik y*ex na prawą stronę, by otrzymać po lewej tylko y, lecz otrzymałam
funkcję uwikłaną:
y = ln (1−y*ex) − ln(x) = ln( (1−y*ex)/x)
Niestety oba sposoby mnie nie zaprowadziły do rozwiązania.
Bardzo proszę o wskazówkę, czy jest trzeci sposób, czy też któryś z moich sposobów idzie w
dobrym kierunku.
24 kwi 19:37
Adamm: skąd pewność że y można wyciągnąć z tego wzoru?
24 kwi 20:11
Aranae: Prowadzący zajęcia powiedział, że jest to możliwe lecz bardzo trudne.
A zresztą Wolfram alpha daje radę przedstawić funkcję na płaszczyźnie wykresu
24 kwi 20:15
Adamm: szczerze mówiąc to nie wiem
ale wolfram przedstawia wynik używając funkcji W Lamberta
poprzez "inżynierie wsteczną" możemy wyznaczyć sposób
y=e−x−W(ee−x−xx)
W(ee−x−xx)=e−x−y
ee−x−xx=(e−x−y)ee−x−y
xey+yex=1
nie wiem czy na postać ee−x−xx=(e−x−y)ee−x−y mógłby wpaść ktoś normalny
24 kwi 20:42
Aranae: Dobrze, bardzo dziękuję

Będę zatem musiała skorzystać z jakiejś funkcji zaimplementowanej w
programie MATLAB, definiującą funkcję Lamberta, gdyż chodziło o przedstawienie graficzne owej
funkcji matematycznej za pomocą wykresu 2D (plot).
24 kwi 21:05