wielmian
szymon : rozwiąż równanie
12x3−8x2−x+1=0
jak mam to zrobić? tabelką hornera sie nie da, wspólny wspolny nawias tez nie mogę znaleźć
24 kwi 18:37
Adamm: twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
24 kwi 18:38
Mila:
{±1,±(1/2),±(1/3),±(1/4), ±(1/6), ±(1/12)} − możliwe miejsca zerowe w(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w( |
| )=12* |
| −8* |
| − |
| +1=0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
12 −2 −2 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
12x3−8x2−x+1=(x− |
| )*(12x2−2x−2) |
| | 2 | |
dalej już np. deltą.
24 kwi 18:49