Indukcja matematyczna - dowód
Emilka: Proszę bardzo o pomoc, mam ogromny problem z udowodnieniem przy użyciu indukcji.
n−1
a1=1 an=∑ ai dla n>1
i=1
Udowodnij że an=2n−1
24 kwi 18:23
Adamm: bo to nieprawda, błąd w zadaniu lub źle przepisałaś
24 kwi 18:28
Emillka: Racja, powinno być 1+ przed znakiem sumy
24 kwi 18:30
Adamm: dla n=1 jest oczywiste
założenie: ak=2k−1 dla 1≤k≤n
dowód
an+1=1+∑i=1nai=...
dalej ty
użyj wzoru na sumę ciągu geometrycznego
24 kwi 18:32
Emillka: Czemu akurat geometrycznego? Możesz wytłumaczyć coś więcej?
24 kwi 18:38
Adamm: bo ciąg an jest geometryczny, oczywiście
24 kwi 18:39
Emillka: Skąd mam wiedzieć co podstawić za q − iloraz ciągu?
24 kwi 22:58
Adamm: policz iloraz, to iloraz kolejnych wyrazów an+1/an
24 kwi 23:01
Adamm: jak nazwa zresztą wskazuje
24 kwi 23:01
Emillka: A można to udowodnić w jakiś inny sposób nie korzystając z tego że to ciąg geometryczny?
24 kwi 23:03
Adamm: a w czym ci ciąg geometryczny przeszkadza?
24 kwi 23:06
jc:
a1=1
an = 1+a1+a2+...+an−1
−−−
a1=1=20
Jeśli
an = 1+a1+a2+...+an−1=2n−1
to
an+1=1+a1+a2+...+an−1+an = 2n−1 + 2n−1 = 2n
Dlatego dla każdego n
an =2n−1
24 kwi 23:11
Emillka: Korzystając z wzoru na sumę wychodzi mi (1−1/2n)/(1/2) czyli do 2n−1 trochę daleko
24 kwi 23:16
jc: Nie korzystaj ze wzoru (nie trzeba), tym bardziej, że źle korzystasz.
24 kwi 23:30
Adamm: tak to powinno wyglądać
24 kwi 23:31
jc: Adamm, prościej bez wzoru (23:11).
24 kwi 23:35
Adamm: jc, ok
widziałem, faktycznie jest szybciej
chciałem tylko pokazać jej jak jest poprawnie
24 kwi 23:36