Sprawdź czy zbiór jest grupą przemienną
Zeto: Sprawdź czy zbiór liczb ℚ+ z działaniem a*b=5ab jest grupą przemienną(abelową). Bardzo proszę o
wytłumaczenie krok po kroku tego zadania. Z góry dziękuje.
24 kwi 18:11
Jack:
Nie jest ze wzgledu na element odwrotny.
Poniewaz:
element neutralny : e*a = a
5ea=a
a(5e−1)=0
a=0 v e=1/5
Zatem element neutralny to 1/5
Teraz z definicji elementu odwrotnego: a*a
−1 = e
Dla a=0 (co wyszlo juz w neutralnym ale dopiero w odwrotnym mamy dzielenie przez zero)
Zatem nie jest.
Prawdopodobnie byloby grupa bez elementu 0
24 kwi 18:24
Jack: A nie chwila... Nie zauważyłem, ze Q+ czyli dodatnie... No to pewnie jest grupa abelowa.
24 kwi 18:25
Jack:
Na samym starcie badamy wewnętrzność.
No ale wystarczy komentarz że działanie mnożenia jest wewnętrzne w zbiorze liczb wymiernych.
A nastepnie badamy:
1) czy dzialanie jest łączne
2) posiada element neutralny
3)posiada element odwrotny
(zauwaz ze punkty 2 i 3 juz zrobilem w poprzednim poscie)
4) przemiennosc tzn. czy a*b = b*a
No to rozpisze Ci 4)
L = a*b = 5ab
P = b*a = 5ba = 5ab
L=P (koniec dowodu dla 4))
24 kwi 18:30
Jack: Zatem jedynie co Ci zostalo to czy jest łączne czyli :
Badamy czy (a*b)*c = a*(b*c)
No to L =...
P =...
I wychodzi ze jest grupa (ponadto spelbia pubkt 4) czyli jest abelowa)
24 kwi 18:32
Zeto: Mógłby ktoś jeszcze rozpisać dokładnie jak sprawdzić łączność i element neutralny? z góry
dziekuje
24 kwi 19:06
Jack: ?
Przeciez Ci napisalem co robic. Dasz rade
sprawdze czy dobrze
24 kwi 19:23
Jack:
Element neutralny: e*a = a
5ea = a
5ea − a = 0
a(5e −1) = 0
a = 0 (na to nie zwracamy uwagi)
Lub
| | 1 | |
5e−1=0 −−−> 5e = 1 −−−> e = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
Zatem element neutralny istnieje : e = |
| |
| | 5 | |
Łączność : (a*b)*c = a*(b*c)
L = (a*b)*c = (5ab)*c = 25abc
P = a*(b*c) = a*(5bc) = 5a5bc = 25abc
L = P
Dzialanie jest laczne.
25 kwi 08:11