Rozkład łączny i brzegowy
Maciek: Rozważmy eksperyment polegający na wyciąganiu trzech kul z urny zawierającej dwie kule
czerwone, trzy białe i cztery niebieskie. Niech X – liczba wyciągniętych kul czerwonych, Y –
liczba wyciągniętych kul białych.
(a) Wyznaczyć łączny rozkład X i Y .
(b) Wyznaczyć brzegowe rozkłady X i Y .
(c) Czy X i Y są niezależne?
24 kwi 17:46
Pytający:
(a)
(b)
| | 35 | |
PX(X=0)=P(X=0,Y=0)+P(X=0,Y=1)+P(X=0,Y=2)+P(X=0,Y=3)= |
| |
| | 84 | |
| | 20 | |
PY(Y=0)=P(X=0,Y=0)+P(X=1,Y=0)+P(X=2,Y=0)= |
| |
| | 84 | |
(c) X i Y są niezależne, jeśli dla dowolnych x, y zachodzi p(x,y)=p
X(x)*p
Y(y)
| | 4 | | 35 | | 20 | |
p(0,0)= |
| ≠ |
| * |
| =pX(0)*pY(0) ⇒ X, Y zależne |
| | 84 | | 84 | | 84 | |
25 kwi 17:11