geometria analityczna
Krakus: Punkty A = (2,4),B = (5,3) i C = (6,− 4) są sąsiednimi wierzchołkami czworokąta ABCD
wpisanego w okrąg. Wierzchołek D tego czworokąta leży na prostej o równaniu y = 2x + 5 .
Wyznacz współrzędne punktu D.
Czy można to obliczyć stosując dwa razy twierdzenie cosinusów?
24 kwi 17:09
Krakus: Mam inny pomysł można obliczyć symetralne boków ab i bc i punkt przecięcia który będzie
środkiem okręgu opisanego na tym czworokącie a potem podstawić współżędne punktu d do tego
równania okręgu?
24 kwi 17:21
Mila:

1) symetralna AB:
(x−2)
2+(y−4)
2=(x−5)
2+(y−3)
2⇔ y=3x−7
2) symetralna BC
| | 1 | | 9 | |
(x−5)2+(y−3)2=(x−6)2+(y+4)2⇔y= |
| x− |
| |
| | 7 | | 7 | |
3) punkt przecięcia S
S=(2,−1)⇒
R=|AS|=5
4)
D(x, 2x+5)
|DS|=5
(x−2)
2+(2x+6)
2=25
x=−3 lub x=−1
D=(−3,−1) lub D'=(−1,3)
24 kwi 19:15