ciągi
karoleo: O nieskończonym ciągu (xn) wiadomo, że log√2(xn+1 − xn) = 2 dla każdej liczby n∊N oraz
x3 + x4 + x5 + x6 = 40.
Oblicz sumę (25)x1 + (25)x2 + (25)x3 + ...
24 kwi 15:43
Adamm: to ciąg arytmetyczny
wyznacz wzór tego ciągu z dwóch warunków i policz sumę ze wzoru na sumę ciągu
geometrycznego
24 kwi 15:44
Janek191:
xn+1 − xn =(√2)2 = 2
24 kwi 15:47
karoleo: rzeczywiście do tego że xn+1 − xn = 2 doszedłem tylko tutaj dopatrywałem się wzoru ogólnego na
n wyraz teraz już rozumiem dzieki!
24 kwi 15:51
piotr: 4x
3+ 12 = 40 ⇒ x
3 = 7 ⇒ x
2 = 5 x
1 = 3
i mamy
(2/5)
3 + (2/5)
5 + (2/5)
7 + ...
| | (2/5)3 | | 8 | |
S = |
| = |
| |
| | 1−(2/5)2 | | 105 | |
24 kwi 15:54
karoleo: jak bym chciał to jak na maturze uzasadnić że to jest ciąg arytmetyczny to po prostu że
xn+1 − xn = 2 to znaczy że różnica jest const?
24 kwi 15:54