procent
kamil852: Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić na przykładach różnice między punktem procentowym a procentem?
Byłbym bardzo wdzięczny, pozdrawiam
24 kwi 15:17
piotr: Jeden procent to setna część pewnej liczby lub wielkości.
Punkt procentowy jest to różnica między dwiema wartościami jednej wielkości podanymi w
procentach.
np
Stopa bezrobocia wzrosła w poprzednim miesiącu z 7% do 10% czyli możemy powiedzieć, że stopa
bezrobocia wzrosła o 3 punkty procentowe. Nie możemy natomiast powiedzieć, że stopa
bezrobocia wzrosła o 3% ponieważ znaczyło by to, że wzrosła ona
z
7 do 7%+(7*3/100)% = 7,21%
24 kwi 15:25
Janek191:
Partia X miała w marcu notowanie 35%
a partia Y 20%
O ile punktów procentowych partia X miała lepsze notowanie od partii Y ?
35 % − 20 % = 15%
−−−−−−−−−−−−−−−−
O ile procent partia X miała lepsze notowanie od partii Y ?
| 35 % − 20% | | 15 | |
| = |
| = 0,75 = 75% |
| 20% | | 20 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 kwi 15:29