Rozkład dyskretnych zmiennych
Andrzej: Łączny rozkład dyskretnych zmiennych losowych X i Y określa wzór
pX,Y (x, y) = (k(2x + y) dla x = 1, 2 oraz y = 1, 2
(0 w przeciwnym razie,
gdzie: k – stała.
(a) Obliczyć wartość k.
(b) Znaleźć rozkłady brzegowe X i Y .
(c) Czy zmienne X i Y są niezależne?
(d) Znaleźć rozkłady warunkowe pY |X(y | x) oraz pX|Y (x | y)
Ktokolwiek wie jak się za to zabrać, albo nakierować?
24 kwi 14:37
Pytający:
(a) Suma prawdopodobieństw jest równa 1, więc:
p(1,1)+p(1,2)+p(2,1)+p(2,2)=1
k(2+1)+k(2+2)+k(4+1)+k(4+2)=1
18k=1
(b) Sumujesz prawdopodobieństwa z odpowiednimi wartościami x lub y:
| | 7 | |
pX(1)=p(1,1)+p(1,2)= |
| |
| | 18 | |
| | 11 | |
pX(2)=p(2,1)+p(2,2)= |
| |
| | 18 | |
0 w przeciwnym razie
| | 8 | |
pY(1)=p(1,1)+p(2,1)= |
| |
| | 18 | |
| | 10 | |
pY(1)=p(1,2)+p(2,2)= |
| |
| | 18 | |
0 w przeciwnym razie
(c) X i Y są niezależne, jeśli dla dowolnych x, y zachodzi p(x,y)=p
X(x)*p
Y(y)
| | 7 | | 4 | | 14 | |
pX(1)*pY(1)= |
| * |
| = |
| |
| | 18 | | 9 | | 81 | |
p(1,1)≠p
X(1)*p
Y(1) ⇒ X, Y zależne
(d)
http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/sad/scb/index48.html
| | p(1,1) | | | | 3 | |
pX|Y(1|1)= |
| = |
| = |
| |
| | pY(1) | | | | 8 | |
| | p(2,1) | | | | 5 | |
pX|Y(2|1)= |
| = |
| = |
| |
| | pY(1) | | | | 8 | |
| | p(1,2) | | | | 2 | |
pX|Y(1|2)= |
| = |
| = |
| |
| | pY(2) | | | | 5 | |
| | p(2,2) | | | | 3 | |
pX|Y(2|2)= |
| = |
| = |
| |
| | pY(2) | | | | 5 | |
| | p(1,1) | | | | 3 | |
pY|X(1|1)= |
| = |
| = |
| |
| | pX(1) | | | | 7 | |
| | p(1,2) | | | | 4 | |
pY|X(2|1)= |
| = |
| = |
| |
| | pX(1) | | | | 7 | |
| | p(2,1) | | | | 5 | |
pY|X(1|2)= |
| = |
| = |
| |
| | pX(2) | | | | 11 | |
| | p(2,2) | | | | 6 | |
pY|X(2|2)= |
| = |
| = |
| |
| | pX(2) | | | | 11 | |
24 kwi 15:42